Изјава за приватност

Кога ја прелистувате нашата веб-страница и правите купувања на истата, вие ни ги доверувате вашите лични податоци. Ние ја прифаќаме нашата одговорност за ова сериозно и правиме максимални напори да ги заштитиме вашите податоци најдобро што можеме. 

Во оваа изјава за приватност и колачиња, даваме колку што е можно појасно објаснување за тоа како вршиме заштита на вашата приватност кога ги обработуваме вашите податоци и кои избори можете вие сами да ги направите во однос на тоа.

 

Contents

Кој е одговорен за обработката на моите лични податоци?

Што значи ова за мене?

Кои се моите опции?

Па што всушност СЕ личните податоци?

Кои од моите податоци ќе бидат обработени и зошто?

Како можат да се обработуваат моите податоци за целите на маркетинг?

Врз кои законски основи ќе се обработуваат моите податоци?

Кои страни смеат да ги примаат моите податоци?

Колку долго ќе се чуваат моите податоци?

Каде ќе се складираат моите податоци?

Како моите податоци ќе бидат заштитени?

Кои се моите права во врска со моите лични податоци?

Дали оваа изјава за приватност и колачиња исто така опфаќа други веб-страници?

Дали оваа изјава за приватност и колачиња е подложна на промена?

Ако имам некакви прашања, кого да контактирам?

 

Кој е одговорен за обработката на моите лични податоци?

Ние сме Lamp en Licht Online B.V.(во понатамошниот текст именувани како „Lampenlicht“), со наша регистрирана канцеларија на адреса Smaragdweg 52, 5527 LB Hapert, Холандија.

Ние сме страната што е одговорна за овозможување на веб-страницата на lampaisvetlina.mk за ваше користење и за поврзаната обработка на лични податоци.

 

Што значи ова за мене?

Ние сме усогласени со важечката законска регулатива за приватност во сите наши операции за обработка на податоци. Покрај другите нешта, ова значи следново:

 • Јасно ги објаснуваме целите за коиштоги обработуваме личните податоци. На пример, тоа го правиме со оваа изјава за приватност и колачиња.

 • Задржуваме што е можно помалку лични податоци и каде што е можно, ги обработуваме само оние поединости што ни се потребни да ви ја обезбедиме услугата што сакате да ја купите 

 • Изречно бараме ваша дозвола да ги обработуваме вашите лични податоци ако е потребна ваша согласност или ако мислиме дека е соодветно – на пример со тоа што ви нудиме различни опции или поставки 

 • Преземаме безбедносни мерки за да ги заштитиме вашите лични податоци. Овие исти обврски исто така се пренесуваат на страни коишто ги обработуваат личните податоци во ваше име 

 • Ги почитуваме вашите права, како што е правото за проверка на податоци, поправање или бришење на ваше барање

 

Кои се моите опции?

За да ви овозможиме да решавате за вашата приватност, ве прашуваме дали сакате да ни дозволите да обработуваме повеќе или помалку информации за вашите интеракции со нашата веб-страница. Вие самите можете да ја изберете вистинската поставка, во секое време. 

Ако сакате да ги прилагодуваме нашите специјални понуди, реклами и услуги на вашите интереси, преференции и барања, може да нѐ овластите да ги обработуваме вашите податоци во таа смисла – слично како продавач кој ве познава добро и може подобро да ви помогне да го најдете тоа што ви е потребно. Ако, поради каква било причина, не го сакате ова, исто така може да изберете да ни дозволите да ги обработуваме само оние податоци што се строго неопходни.

Па што всушност СЕ личните податоци?

Лични податоци се сите податоци коишто содржат информации за тоа кои сте вие и за вашите тековни и минати активности. Тие вклучуваат нешта како што се вашето име, број на телефон и адреса за е-пошта. Кои било броеви или референци според коишто можете да бидете идентификувани, како што се вашиот број на клиент, ИП-адреса, или ИД на колачиња, исто така се лични податоци. Тие исто така се познати како „псевдонимизирани лични податоци“ бидејќи таков број или референца може да се сметаат за псевдоним. Кога ќе ја посетите нашата веб-страница, вашата историја на пребарување и (ако сте направиле нарачка кај нас) историјата за вашата нарачка исто така претставуваат лични податоци ако вие, како личност, можете да бидете идентификувани преку овие податоци. За да ја заштитиме вашата приватност, можеме да преземеме одредени чекори, како на пример, делумно анонимизирање на вашето однесување при пребарување со бришење на сите податоци преку коишто може да бидете идентификувани. Кога тоа е (практично) невозможно да се утврди преку податоците коишто се однесуваат на една конкретна личност, тие не се (или повеќе не се) лични податоци. Да дадеме пример, кога чуваме само бројка за тоа колку често конкретна врска или страница е кликната, но не зачувуваме никакви податоци за тоа кој кликнал (бидејќи не зачувуваме никакви ИП-адреси или други идентификувачки информации), овие податоци се анонимни, што значи дека не се лични податоци.

 

Кои од моите податоци ќе бидат обработени и зошто?

Кои од вашите лични податоци ќе ги обработуваме и за кои цели прво и главно се одредува со вашите поставки, избори и дејства на нашата веб-страница. Најдете подолу листа со описи за тоа каков вид лични податоци ни се потребни да обработуваме за секое дејство или активност. 

Посетување на нашата веб-страница

Кога одите на нашата веб-страница, нам ни е неопходно да обработиме одредени податоци, во најмала мерка вашата ИП-адреса, за да ви овозможиме пристап и користење на веб-страницата. Вашата ИП-адреса е единствен број којшто ви ги доделува вашиот давател на интернет услуги. Без вашата ИП-адреса, не можеме да ја прикажеме веб-страницата што сакате да ја посетите на вашиот уред.

Дополнително, користиме колачиња и слични техники за да осигуриме дека веб-страницата е лесна за користење.  Колачиња се мали датотеки што се складираат од вашиот веб-прегледувач на вашиот уред и може да се прочитаат и уредуваат (ако е потребно) од нашите системи. На пример, користиме колаче кое ќе ја зачува содржината во вашата количка за купување додека ја прегледувате нашата веб-страница. Исто така, користиме строго неопходно колаче (т.e. колаче кое е потребно за да се направи веб-страницата функционална) да ги зачуваме вашите поставки во однос на целите за коишто сте ни дозволиле да користиме колачиња и слични техники. Функцијата за разговор на нашата веб-страница е овозможена со колаче за функционалност. Покрај колачињата, може да користиме други техники што ни овозможуваат да складираме одредени податоци на вашиот уред или да добиеме одредени податоци од вашиот уред. На пример, можеме да ги користиме поставките на вашиот прегледувач да го препознаеме вашиот уред и потоа да ги складираме или прочитаме вашите преференции.

За да идентификуваме и решаваме технички проблеми и безбедносни инциденти, нашиот веб-сервер ги зачувува најавувањата секогаш кога ќе се пристапи на страница на нашата веб-страница. Ако не сте навеле дека се противите на нашето собирање статистички податоци, таквите најавувања можеме исто така да ги користиме за таа цел.

Со штиклирање или отштиклирање на квадратчињата во менито за поставки, може да изберете да прифатите или да отфрлите колачиња и други форми на обработка на податоци што не се строго потребни за функционирањето на веб-страницата, но може да бидат корисни за поврзани цели, како што се собирање статистички податоци, зачувување на вашите кориснички преференци и персонализирање на понуди и реклами.

Поставување нарачка

Кога ќе поставите нарачка, потребни ни се податоци како на пример: 

 • ваши поединости за плаќање, за да одредиме дали сте платиле за нарачката
 • ваши поединости за контакт, за да ви испраќаме ажурирања за тоа како се обработува вашата нарачка
 • вашето целосно име и презиме и адреса, за да можеме да ја испорачаме вашата нарачка.

Кога ќе поставите нарачка, имате можност да спречите да ви испраќаме специјални понуди или информации за производи или услуги слични на оние што сте ги купиле. Сѐ додека не се одјавите, може да ви испраќаме е-пораки за да ве ажурираме за понуди за коишто мислиме дека може да сте заинтересирани според нештата што претходно сте ги купиле од нас. 

Креирање сметка

За да го направиме користењето на нашата веб-страница полесно за вас, ви нудиме можност да креирате сметка кај нас. Ако го направите тоа, нема да мора повторно да ги внесувате сите ваши поединости следниот пат кога ќе правите нарачка. Ако сакате да креирате сметка, како дополнение на информациите што се однесуваат на вашата нарачка, мора да внесете лозинка којашто ќе ја складираме на безбеден начин (видете дел „Безбедност“ подолу). 

Комуникација со нас

Ви овозможуваме да комуницирате со нас на различни начини, пр. разговор, е-пошта и телефон. Ние ќе ги обработуваме вашите комуникации со нас за да можеме подобро да одговориме на вашите прашања или барања. 

Регистрирање за нашиот билтен

Можете да се претплатите на нашите е-пораки коишто содржат специјални понуди дури и ако не правите нарачка кај нас. Ако ни ја обезбедите вашата адреса за е-пошта за оваа цел, можеме да ја користиме за да ви испраќаме  специјални понуди. Можете да се одјавите во секое време на начинот посочен во е-пораката.

Учествување во истражување на пазар, давање повратни информации

Ние ги вложуваме сите напори за да ги направиме нашите услуги што е можно повеќе ориентирани кон корисниците и покорисни за вас. Можеме да ве поканиме да ни помогнете да го направиме тоа – на пример, со учествување во истражување на пазарот, незадолжително. На пример, можеме да ве прашаме колку сте задоволни со нашите услуги и колкава е веројатноста да нѐ препорачате на други (нето резултат на промотор, NPS). Дали ќе учествувате или нема да учествувате во такво истражување на пазарот е целосно ваша одлука. Вашето мислење или повратни информации нема да се споделуваат со други.

Споделување фотографии на социјални медиуми со користење на хаштагот

Со нас можете да споделувате слики коишто прикажуваат атмосферско осветлување во вашиот дом со користење на хаштагот Прочитајте ги барањата што мора да ги исполнат вашите фотографии овде.

 

Како можат да се обработуваат моите податоци за целите на маркетинг?

Колачиња за маркетинг и слични техники за обработка на податоци

Ако изберете да прифатите колачиња за маркетинг и слични техники за обработка на податоци, тоа ќе им овозможи на нашите партнери за маркетинг да ги обработуваат вашите интеракции со нашата веб-страница и да ги комбинираат со вашите интеракции со други веб-страници на коишто активно сте се согласиле на тоа. Тие можат да ги користат информациите добиени на тој начин за да прават претпоставки за секакви желби и преференции што би можеле да ги имате.  Овие претпоставки потоа може да се користат за да се реши кои специјални понуди и реклами ќе бидат најинтересни за вас.

Во зависност од типот на стратегијата за маркетинг што се користи, која може да се модификува од време на време, ние можеме да дефинираме „посетители“ или „сегменти“ од групи на лица коишто имаат одредени карактеристики или дејства што им се заеднички и на коишто, поради таа причина, би сакале да им ги покажуваме нашите реклами почесто или поретко. Бидејќи можеме да водиме сметка за тоа дали луѓето прават нарачка откако ќе видат одредена реклама, можеме да ја согледаме ефикасноста на нашите маркетинг кампањи. 

Веб-страниците и услугите што ги покажуваат нашите реклами или реклами на други огласувачи (да речеме, вашата омилена веб-страница за вести) преку колачиња за маркетинг или слични техники често користат автоматизирани системи коишто им овозможуваат на огласувачите да нудат одредени износи пари за да прикажат реклами.  Рекламата што ќе ви се прикаже е таа што понудила највисока понуда во тоа време, бидејќи се очекува дека тоа е производ или услуга што најмногу соодветствува со вашите интереси или потреби. На крај на краиштата, се верува дека тоа ќе направи да биде поверојатно за вас да сакате да го купите тој производ или услуга.  Бидејќи ние самите сме огласувачи, исто така, можеме да користиме такви услуги за да можеме да ви ги покажеме оние специјални понуди и реклами што се надеваме дека ќе се покажат најинтересни за вас.

Важно е за вас да бидете свесни дека постојат многу фактори коишто одредуваат која реклама ќе ви се прикаже и каде. Вашите интеракции на нашата веб-страница и дали вие сте се согласиле или не сте се согласиле на нашето користење колачиња за маркетинг и на обработка на вашите податоци може да биде еден фактор што го одредува ова, но, во многу случаи, ова не е пресудно. 

Исто така може да користиме колачиња за маркетинг за да ја прилагодиме содржината на нашата веб-страница на вашите преференции што е можно посоодветно.

За да ја заштитиме вашата приватност, ние не им го даваме вашето име на нашите партнери за маркетинг. Вашето однесување при прегледување е поврзано со псевдонимен број (ИД на колаче или ИД на корисник) којшто нашите партнери за маркетинг обично нема да можат да го следат назад кон вашиот конкретен идентитет.

Понатаму во оваа изјава за приватност, обезбедуваме листа на колачиња и даватели на услуги што може да ги користиме, распределени по категории. Од вас зависи дали ќе ги дозволите овие колачиња и ќе се согласите ние да ги споделуваме вашите податоци со тие страни.

Совпаѓање на клиент на Google

Кога се согласувате на колачиња за маркетинг и на обработка на податоци за цели на маркетинг, ние исто така ќе можеме да користиме Совпаѓање на клиент на Google. Со помошта на оваа Google услуга, се обидуваме да им покажеме на луѓето кои купиле нешто од нас пред рекламите дека тие се релевантни и интересни за нив колку што е можно кога се најавени на нивната Google сметка. Во пракса, ова повеќе или помалку функционира како што следи.

Кога ќе купите нешто од нас во изминатите 30 дена (или друг период), ќе се обидеме да осигуриме дека нема да ви се прикажуваат никакви огласи за истиот тој производ краток период, бидејќи веќе сте го купиле. Но ако сте го купиле производот од нас многу пати претходно, тоа може да има многу различен ефект. Бидејќи во тој случај, ние можеме да сфатиме од вашите повторени купувања дека овој производ континуирано ви треба. Со ЛЕД сијаличките, на пример, ние тогаш можеме да одредиме дека можеби ви се потребни повеќе такви или дека би можеле да купувате повеќе од истиот или слични производи на редовна основа. Допонително, знаеме дека некои од нашите производи многу добро одат со други. На пример, ние нудиме совпаѓачки линии на осветлување за дневна соба и кујна. Ако купите производ од нас и ние сметаме дека еден од нашите други производи би одел добро со тој производ, може да се обидеме да се осигуриме дека ви се прикажани реклами за такви совпаѓачки производи.

Имајте во предвид дека вашите купувања не се следат мануелно од нашиот персонал за оваа цел. Наместо тоа, ние го правиме ова преку автоматизиран процес со користење на Совпаѓање на клиент на Google што ја заштитува вашата приватност максимално можно. Технологијата на ова функционира како што следи.

Ја обработуваме адресата за е-пошта со која вие сте поставиле нарачка на нашата веб-страница (и секои други податоци што можеби сте ги внеле, како што е вашиот број на телефон) во „хаш-код“ (долга низа на знаци која е генерирана од алгоритам). Потоа му го даваме овој хаш-код на Google, кој на истиот начин ја конвертирал адресата за е-пошта и секакви дополнителни податоци обезбедени од неговите корисници, како што се броеви на телефон, во хаш-кодови преку истиот алгоритам. Ако имате Google сметка која е регистрирана на адресата за е-пошта со која сте поставиле нарачка кај нас, Google го препознава овој хаш-код. Користењето на хаш-кодови е форма на псевдонимизирање, што се признава како клучна техника за заштита на податоци во Општата регулатива за заштита на личните податоци и друга важечка легислатива за заштита на податоци.

Сѐ додека сте најавени на вашата Google сметка, Google ќе може да ви покажува реклами што се релевантни за вас колку што е можно врз основа на поставките што сме ги внеле во услугите за рекламирање на Google. Следствено, имајте во предвид дека нашите поставки не се единствените фактори што Google ги зема во предвид кога решава кои реклами ви се прикажуваат вам во услугите на Google и на веб-страниците или апликациите со рекламен простор на Google или рекламен простор обезбеден преку Google. Ако не се согласувате на користење колачиња за маркетинг и слични техники, гореспоменатите форми на обработка на податоци за Совпаѓање на клиент на Google нема да се вршат.

Вие исто така можете да го користите менито поставки на вашата Google сметка за да ја исклучите персонализацијата на реклами во услугите на Google врз основа на вашето однесување при пребарување и кликање. Според она што ние го знаеме, најскорешна врска за ова е: https://adssettings.google.com.

Засилени конверзии на Google

Друга услуга која се вклучува кога ни допуштате да користиме колачиња за маркетинг и слични форми на обработка на податоци е Засилени конверзии на Google. Целта на оваа услуга е поефективно да ја мери ефективноста на рекламите што ви ги покажуваме преку Google. Ако откако ќе видите реклама направите нешто онлајн што одговара со целта на рекламата, ова се смета за „конверзија“. Ова е случај кога ќе купите производ од нас, но други однесувања, како претплата за билтен, исто така се сметаат за конверзија. Предизвикот е да се измери ефективноста на рекламите што е попрецизно можно додека во исто време се заштитува вашата приватност најдобро можно.

Засилени конверзии на Google помага со ова, низ процес донекаде сличен на оној што се користи за Совпаѓање на клиент. Со Засилени конверзии на Google, ние исто генерираме хаш-код на вашата адреса за е-пошта (и на кои било други податоци што можеби сте ги внеле, како вашиот број на телефон) веднаш штом „конверзијата“ (воглавно купување) ќе се случи, чиј хаш-код ние го праќаме во Google. Google потоа ги проверува совпаѓањата на овој хаш-код со сите хаш-кодови што ги генерирал од адресите за е-пошта, броевите на телефони и други слични податоци во неговата база на податоци за клиенти. Ако сте биле најавени на вашата Google сметка кога сте гледале една од нашите реклами, ние можеме да одредиме преку хаш-кодот колку време поминало од моментот кога сте ја гледале рекламата и купувањето (или друга конверзија), врз основа на што ние можеме да ја одредиме веројатноста дека рекламата била ефективна.

Адреса за е-пошта

Ако сте се претплатиле на нашиот билтен, ќе добивате неделни е-пораки од нас со специјални понуди и информации коишто се обидуваме да ги направиме што е можно поинтересни за вас. Овие е-пораки доаѓаат со технологија што ни овозможува да видиме дали ги отворате нашите пораки и на кои хиперврски кликнувате во е-пораката. Таквите информации ги анализираме таквите информации за да одредиме дали многу луѓе ги читаат нашите е-пораки. 

 

Врз кои законски основи ќе се обработуваат моите податоци?

Главниот закон за приватност што се применува во целата ЕУ, Општата регулатива за заштита на податоци (GDPR), наведува дека операциите за обработка на податоци мора секогаш да се базираат на една од законските основи кои се изречно наведени во Регулативата. Ние обработуваме податоци врз основа на следните законски основи: 

 • Согласност Ако сте ни дале ваша информирана согласност, нам ни е дозволено да ги обработуваме вашите податоци врз таа основа. На пример, тоа е точно за:
  • нашето користење колачиња и слични техники за цели на маркетинг
  • вашето претплаќање на нашиот билтен (пред дури и да сте направиле нарачка)
 • Договор. Ако вашите податоци мора да бидат обработувани за да ни овозможат да почитуваме или подготвиме договорна спогодба со вас, нам ни е дозволено да ги обработуваме вашите податоци врз таа основа. На пример, тоа е точно за: 
  • вашето пристапување на страници на нашата веб-страница
  • наше обработување на вашата нарачка.
 • Законска обврска. Ако вашите податоци мора да бидат обработени за да исполниме законска обврска, нам ни е дозволено да ги обработуваме вашите податоци врз таа основа. На пример, тоа е точно за:
  • нашето чување на евиденција за нашите зделки со нашите клиенти за да ги исполниме нашите обврски кон Холандската управа за даноци и царини (Belastingdienst)
  • наше предавање евиденција по барање на надлежни органи како што е полиција или регулаторно тело.
 • Легитимни интереси. Ако нашите интереси за обработка на вашите лични податоци, или оние на трета страна, го надминуваат вашиот интерес да не бидат обработени, нам ни е дозволено да ги обработуваме вашите податоци врз таа основа. На пример, тоа е точно за:
  • заштитата на нашата веб-страница и одбивањето на DDOS и други напади
  • нашето испраќање на е-пошта до вас за производи слични на оние што веќе сте ги купиле од нас, освен ако не сте се одјавиле од такви е-пораки.

 

Кои страни смеат да ги примаат моите податоци?

За да можеме да ви ги овозможиме нашата веб-страница и услугите, се потпираме на услуги обезбедени од различни други страни. Некои од страните што ги ангажираме мора самите да ги обработат вашите лични податоци. Тоа е точно, на пример, за услуги на испорака како што е PostNL, на којашто ѝ е потребна вашата адреса за да може да ја испорача нарачката. 

Ако е потребно за да ни овозможи да ви ја пружиме услугата што сте ја побарале, ние можеме да ги пренесеме вашите податоци на следните категории на страни:

 • служби за испорака
 • даватели на услуги на плаќање
  • ако изберете да платите по купувањето, деталите за вашата нарачка ќе бидат пренесени до Klarna, давател на услуги на плаќање. Klarna, во нејзиното својство на контролор на податоци, ќе ги обработи вашите лични податоци во согласност со Сопствената политика за приватност на Klarna и може да ангажира агенции за собирање на долгови и компании за информации за бонитет за да го минимизира ризикот од недобивање на целиот износ на купопродажбата
 • Платформи за проверка за веб-продавници
 • Вдомување на даватели на услуга
 • Даватели на услуги на мрежи за дистрибуција на содржина (CDNs), коишто помагаат да се осигури дека веб-страницата брзо се вчитува
 • Програмери на веб-страници
 • Даватели на услуги на платформи за управување со клиенти и односи (CRM)
 • Даватели на услуги на одредени карактеристики на нашата веб-страница, како што е функцијата за разговор
 • Даватели на услуги на колачиња и слични техники на нашата веб-страница, вклучувајќи колачиња поставени од нашите (надворешни) партнери за маркетинг, ако сте се согласиле на тоа.

Ние нема да им ги продаваме вашите податоци на овие даватели на услуги, или на која било друга страна во таа смисла. Ние стапуваме во договори со даватели на услуги како што се гореспоменатите страни во коишто наведуваме што е дозволено, а што не е дозволено да прават со вашите податоци

Покрај тоа, lampenlicht нема да ги даде податоците што сме им ги дале на трети страни ако не сте се согласиле на ова, освен ако тоа не е апсолутно потребно или освен ако не се бара според закон да постапиме така – На пример, полицијата може да побара од нас информации во рамки на контекст на истрага за измама. Во такви случаи, lampenlicht е законски обврзан да ги обезбеди бараните информации.   

Колку долго ќе се чуваат моите податоци?

Записи

Општо кажано, записите на нашите веб-сервери се задржуваат не подолго од три (3) месеци. Записите што се однесуваат на (потенцијални) технички проблеми или безбедносни инциденти, може да бидат задржани додека не утврдиме дека проблемот или инцидентот е разрешен.

Колачиња и слични податоци

Периодот на задржување за колачиња и слични податоци може да се најде на страницата каде што можете да ги поставите вашите преференции за тоа кои типови колачиња и операции за обработка на податоци сакате да ги одобрите.

Нарачки

Кога ќе направите нарачка на нашата веб-страница, lampenlicht ќе ги задржи вашите податоци пет години откако сте ја поставиле вашата последна нарачка, или подолго ако сме правно обврзани да ги задржиме податоците подолго, на пр. податоци коишто треба да бидат проверени од Холандската управа за даноци и царини (Belastingdienst). 

Ваша сметка

Сите информации што се забележани на вашата сметка, вклучувајќи го вашето име, адреса, детали за контакт и целосен преглед на сите ваши нарачки, ќе бидат избришани пет години по вашето последно најавување. 

Комуникации

Ако нè контактирате преку образецот за контакт, е-пошта, Facebook, Twitter, WhatsApp или порака во разговор, lampenlicht ќе ги задржи вашите податоци онолку долго колку што е потребно за да го разгледаме вашето прашање или барање. Ќе ги избришеме комуникациите штом ќе бидеме доволно сигурни дека вашето барање или прашање е правилно и целосно решено или штом истекол периодот на ограничување наведен во кои било договорни спогодби што може да важи.

Кога коментирате на пост на блог или постирате рецензија на нашата веб-страница, вашиот коментар ќе биде објавен и вашите податоци ќе бидат задржани додека не го избришете коментарот или рецензијата.

Фотографии што сте ги споделиле со

Ако сте се согласиле на нашето користење на ваша фотографија со поставување на истата со хаштагот , можеме да продолжиме да ја користиме вашата фотографија додека не ја повлечете вашата согласност. Прочитајте ги барањата што мора да ги исполнат вашите фотографии овде.

 

Каде ќе се складираат моите податоци?

Ние ќе ги чуваме вашите податоци колку што е можно во рамките на Европската Унија или Европската Економска Област, која ги вклучува земјите членки на ЕУ плус Норвешка, Исланд и Лихтенштајн. Серверите преку кои нашата веб-страница е достапна на интернет се наоѓаат во ЕУ. Компаниите кои ги поседуваат тие сервери исто така се формирани во ЕУ. Овие компании може да бидат дел од мултинационална групација на компании која има седиште и/или има подружници воспоставени надвор од ЕЕО. Во тој случај, подружниците кои се воспоставени во ЕУ со кои ние имаме направено договор се обврзани да осигураат дека во секое време вашите лични податоци се пренесуваат само во земји надвор од ЕЕО каде на тие податоци им е обезбедено еднакво ниво на заштита како во ЕЕО.

Ги обработуваме вашите податоци за клиент, како што се поединости што сте купиле од нас и кога, вашето име, домашна адреса и детали за контакт, со помош на Salesforce, водечки глобален обезбедувач на платформа за податоци за клиенти. Додека не бидеме во можност да осигуриме дека Salesforce ги обработува сите податоци за клиенти исклучиво во ЕУ, може да се случи сите или некои од нашите податоци за клиенти да се чуваат во Salesforce во САД. Salesforce има добиено сертификација врз основа на рамката за заштита на приватност ЕУ-САД (видете подолу повеќе информации за ова), која е усвоена за да ги заштитува личните податоци кои се пренесуваат помеѓу ЕУ и САД. Дополнително, Salesforce има воспоставено обврзувачки корпоративни правила да ги штити вашите податоци во рамките на глобалната групација Salesforce. Овие прописи се проверени и одобрени од сите национални власти за заштита на податоци во ЕУ. Дополнително, за да ги заштити вашите лични податоци. Salesforce ги има вклучено стандардните договорни клаузули на ЕУ (SCCs) во договорот кој се применува за услугите на Salesforce.

Многу од нашите партнери за маркетинг имаат седиште или подружници во САД. Со дозволување за користење на колачињата за маркетинг и слични форми на обработка на податоци, исто така се согласувате на трансферот на личните податоци кои се неопходни за ова на нашите маркетинг партнери во САД, како што е вашата ИД за колаче и информации за вашето однесување при пребарување и кликање кое е поврзано со вашата ИД на колаче. Дополнително, неколку од компаниите кои ни помагаат со собирање и анализирање статистички податоци, исто така се формирани во САД. Ние сакаме да ве информираме колку што е најдобро можно за преносот на лични податоци во САД за да ви овозможиме да донесете информирана одлука за ова.

Од јули 2023 година, повторно е воспоставен договор за пренос на податоци помеѓу ЕУ и САД за компании кои го завршиле процесот на самосертификација во САД. Овој договор се вика Рамка за приватност на податоци ЕУ-САД. Самосертификацијата наложува компаниите во САД да изјават дека ќе ја почитуваат рамката за приватност на податоци, која содржи различни обврски и барања кои се во суштина еквивалентни на оние на кои се подложени команиите во ЕУ за да ги заштитат вашите лични податоци. Сојузната комисија за трговија на САД (FTC) следи дали компаниите од САД се придржуваат на нивните обврски во однос на ова.

Последниве години пред Европскиот суд на правдата се изнесени неколку случаи во кои важечките договори за пренос на податоци во конкретното време помеѓу ЕУ и САД се оспорени. Досега, Европскиот суд на правдата има пресудено дека и двата од последователните претходни договори за пренос на податоци на сила помеѓу ЕУ и САД не обезбедиле соодветно ниво на заштита за личните податоци на луѓето кои престојуваат во ЕУ. Постои можност дека истово ќе се случи и со постоечката Рамка за приватност на податоци. Во таков случај, ние ќе го прекинеме преносот на лични податоци во САД или на некој друг начин ќе осигуриме дека вашите лични податоци се соодветно заштитени во САД.

Различните стандардни мерки што ние и нашите партнери ги преземаме да ја заштитиме вашата приватност најдобро можно како што се затскривање на (дел од) вашата ИП-адреса, хаширање и псевдонимизирање, исто помагаат да се минимизира можноста да искусите несакани последици поради меѓународниот пренос на вашите лични податоци. Ако вие не се согласите на колачиња и не дозволите обработка на податоци за цели на маркетинг ниту за статистички цели, вие спречувате вашите лични податоци да бидат пренесени во САД.

 

Како моите податоци ќе бидат заштитени?

Ќе преземеме соодветни технички и организациски мерки за да ги заштитиме вашите податоци од загуба и незаконска обработка (пр. пристап од неовластени страни).

Помеѓу другите нешта, lampenlicht ќе ги имплементира следните безбедносни мерки:

 • Пристап до лични податоци е ограничен со корисничко име и лозинка.
 • Наместо знаците на вашата лозинка, ние ќе задржиме мешавина на бројки и букви („хаш“) изведени од вашата лозинка со алгоритам за да се спречат другите да можат да ја прочитаат вашата лозинка. Благодарејќи на оваа мерка, дури ни нашите сопствени вработени не можат да ја прочитаат вашата лозинка.
 • Користиме безбедни врски (HTTPS, SSL/TLS) коишто ги заштитуваат сите информации што се споделуваат помеѓу вас и нашата веб-страница кога ќе ги внесете вашите лични податоци
 • Чуваме записи од сите барања за проверка на лични податоци.

 

Кои се моите права во врска со моите лични податоци?

Ги имате следните права во врска со вашите лични податоци:

 • може да поднесете барање за проверка на податоците за вас што сме ги обработиле.
 • може да аплицирате за преглед, во широко користен формат, на податоците за вас што сме ги обработиле.
 • може да поднесете барање за поправка или бришење на податоците ако се неточни, нерелевантни или повеќе не се релевантни.

Ако сакате да ги искористите овие права, слободно контактирајте нè. Може да ги најдете нашите детали за контакт на долниот дел на оваа изјава за приватност и колачиња.

Ако имате некакви поплаки за тоа како ракуваме со вашите податоци, слободно контактирајте нè. Алтернативно, имате право да поднесете жалба кај релевантниот надзорен орган, Холандската агенција за заштита на податоци (Autoriteit Persoonsgegevens).  

Дали оваа изјава за приватност и колачиња исто така опфаќа други веб-страници?

Оваа изјава за приватност не се применува на веб-страници од трети страни до кои ние обезбедуваме пристап преку хиперврски на нашата веб-страница Lampenlicht не може да гарантира дека овие трети страни ќе ги обработат вашите лични податоци на доверлив или безбеден начин. Ние препорачуваме прво да ја прочитате изјавата за приватност на таквата веб-страница од трета страна пред да ја користите.

 

Дали оваа изјава за приватност и колачиња е подложна на промена?

Lampenlicht го задржува правото да ја измени оваа изјава за приватност и колачиња како што е потребно. Препорачуваме редовно да ја консултирате оваа изјава за приватност за да бидете сигурни дека сте свесни за секакви дополнувања.  

Оваа изјава за приватност и колачиња последен пат е изменета на 28 април 2022 година. 

Ако имам некакви прашања, кого да контактирам?

Ако имате некакви прашања за тоа како ги обработуваме вашите лични податоци, не двоумете се да нè контактирате. Со задоволство ќе ви помогнеме.

 

Cookies