Штедете енергија осветлување

Сите треба да се соочиме со фактот дека е време да штедиме енергија. Не само поради големите сметки за гас и енергија, туку исто така и за да ѝ помогнеме на животната средина и да живееме поодржливо. Но, кои чекори може да ги преземете? Подолу прочитајте што може да направите за да заштедите енергија.


Штедете со ЛЕД осветлување

ЛЕД осветлувањето е најефикасното осветлување. Всушност, една ЛЕД крушка троши 80% до 90% помалку енергија во споредба со халогенските или инкандесцентните крушки. Сакате ли да откриете повеќе за тоа како може да заштедите енергија со ЛЕД осветлување и што може ЛЕД осветлувањето да направи за вас?


Штедете со тавански вентилаторски светилки

Дали знаевте дека исто така може да заштедите гас и енергија со тавански вентилаторски светилки? Ова е поради тоа што повеќето вентилатори имаат зимски режим освен летниот режим. Кога лопатките на вентилаторот се вртат во спротивна насока, има ефект на затоплување, а не на ладење. Освен тоа, може совршено да се користат како привлечен декор; таванските вентилатори со светилка испуштаат светлина и трошат во просек 20 пати помалку струја од клима уредите! Сакате да знаете како точно работи?


 

Паметно

Паметното осветлување е секогаш ЛЕД осветлување, и благодарение на него енергијата е ефикасна! Но, бидејќи може да го контролирате оддалеку, никогаш нема да има вклучено премногу светилки. Дури и кога не сте дома. Паметното осветлување често доаѓа во разни бои. Користењето топли нијанса на бои исто така веднаш ја прави собата да изгледа попријатно. И нема да треба веднаш да вклучувате греење кога ќе подзалади.

 

Осветлување со сензор

Се разбира дека осветлувањето надвор не треба секогаш да биде вклучено. Тоа е непотребно трошење енергија кога не го користите. Осветлувањето со детектори на движење гарантира дека светилката е вклучена само кога е потребно. Ламбата автоматски се исклучува по неколку секунди кога веќе нема да детектира движење.

 

Соларно осветлување

Генерирање енергија со сонцето: не може да биде поодржливо од ова! Нашето соларно осветлување за отворен простор гарантира дека вашата градина е осветлена на енергетски ефикасен начин. Ламбата ги претвора сончевите зраци во енергија, што ги осветлува светлата во вашата градина штом се стемни.


Во врска со енергетската етикета

Пред да купите електричен уред, секогаш проверете ја енергетската етикета. Ова е затоа што таа покажува потрошувачка на енергија во kWh за 1.000 часа. Енергетската етикета може да биде одлучувачки фактор кога купувате производ. Во факт, може да ви заштеди многу пари кога одите за производ со позелена етикета.


Светол ентериер

Се чини очигледно, но можеби немате забележано. Светол ентериер! Користејќи светли бои, ви треба помалку светлина, што ќе доведе до намалено користење електрична енергија. Еве како изгледа. Потемните бои апсорбираат светлина, а светлите бои ја рефлектираат. Освен тоа, светлиот ентериер изгледа попросторно. Ситуација во која секој победува!

Топлите светли бои создаваат топол ентериер

Сè се врти околу чувството на топлина! Дали знаевте дека ако изберете извор на светлина со малку келвини, автоматски изгледа потопло? Мозокот ве залажува да мислите дека во собата е потопло поради светлата боја. Многу едноставен и ефикасен начин за да направите да изгледа потопло!

Стаклени или светли абажури

Стаклените или светлите абажури може исто така да придонесат за повеќе топлина во ентериерот. На пример, избирајќи абажур со нијанса на валкано бела или бежова боја. Или поставувајќи извор на светлина со малку келвини во стаклен абажур. Многу е видлива, а топлата светла боја исто така придонесува за потопло чувство!


Savings tips

So besides being environmentally conscious, lighting can also make a significant contribution towards reducing power consumption and therefore energy bills. But what else can you do in order to design your interior as energy efficiently as possible?

 

Read more

ЧПП

 

  • Дали ЛЕД светилките се поефикасни од халогенските?

Да, ЛЕД крушка троши просечно 8 пати помалку енергија од халогенска крушка за да го произведе истото количество светлина. Во споредба со инкандесцентна крушка, тоа е 10 пати повеќе!

 

  • Зошто ЛЕД светлината понекогаш е со енергетска етикета E, F или G?

Има многу промени од ноември 2021 година кога станува збор за енергетските етикети. На производите им беше давана етикета А++, етикета што веќе не постои. Ламбите што претходно имаа етикета А+, сега може да имаат етикета С. Ова е поради тоа што насоките се ажурирани, и бидејќи енергетски ефикасните производи се развиваат брзо, а Европската унија сака да ги поттикне компаниите да може да дозволуваат производите да се развиваат во одржливи услови.

 

  • Кои ламби користат најмалку електрична енергија?

ЛЕД ламбите се eнергетски најефикасен извор на светлина што постои.